Velikonoce a ryba
Velikonoce se blíží a my přicházíme s tipem, jak si velikonoční svátky osvěžit.
Pojďte s námi oživit zapomenutou tradici, kdy bývala ryba na předvelikonočním stole běžným pokrmem. Narozdíl od ostatních druhů mas bylo to rybí v době půstu dovoleno.
V týdnu od 29.3. do 1.4. Vám v Rybářství Kolář nabídneme za akční cenu:
- Siven filet s kůží 284 Kč/kg
- Siven americký živý 135 Kč/kg
- Kapr obecný živý 75 Kč/kg
Prodejní den se přesune z pátku 2.4. na čtvrtek 1.4. Využijte naší nabídky a přivítejte svátky jara s čerstvou rybou z Vysočiny!
Tip na přípravu
o Filety ze sivena s jarní zeleninou a holandskou omáčkou
- Suroviny na 4 porce
- 800 g filet ze sivena
- Jarní zelenina (mrkev, hrášek, jarní cibulka, cuketa)
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 1 PL Citronové šťávy
- ½ PL vody
- Sůl, pepř
- V rendlíčku necháme rozpustit a rozvonět 50 g másla, na které poté přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu. Nejprve mrkev, poté cibulku a naposledy cuketu s hráškem. Vše necháme lehce prohřát, aby zelenina byla z vrchu měkká, ale uvnitř stále pevná. Nakonec zeleninu osolíme a opepříme.
- Filety ze sivena pořádně osolíme, lehce opepříme a na pánvi na trošce másla necháme na středním ohni kůži dolů smažit cca 3-5 minut. Na poslední minutku poté filety otočíme. Tímto docílíme, že filety zůstanou hezky šťavnaté.
- Zbytek másla cca 150 g necháme rozpustit (teplota okolo 100 °C).
- Do vysoké nádoby vhodné k tyčovému mixéru dáme citronovou šťávu, vodu, žloutky a trochu soli a pepře. Pomocí mixeru rozšleháme žloutky a po tenkém pramínku přiléváme horké máslo a stále mixujeme. Jakmile omáčka zesvětlá a zhoustne je hotová. Dle chuti můžete ještě dokyselit a dosolit. Podávejte ihned, na porci stačí 1-2 lžíce, protože omáčka je velmi vydatná.
- TIP: Pokud si omáčku zamilujete, můžete ji ozvláštnit koprem. Výborně se hodí také k chřestu či vejcím (vejce Benedikt).