15.2.2016
Ingredience na 4 porce:
4 pstruzi
čerstvé bylinky (rozmarýn, estragon, dobromysl, máta, šalvěj) - hodně
česnek
citrony, limetky (umýt)
jablko (kyselejší, pevné)
máslo
bílé víno (kvalitní suché)
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Příprava: Ochutnáme víno a nalijeme si sklenku. Bylinky necháme vcelku, citrony a limety nakrájíme na čtvrtky, jablko na osminky (bez jádřince), česnek oloupeme a rozdrtíme. Rybám naplníme máslem vymazaná bříška vždy svazečkem bylinek, kusem citronu a limetky i česnekem. Do pekáčku naskládáme ryby bříškem dolů, obložíme jablkem a zbytky bylinek s citrusy, na ryby dáme malé kousky másla, jemně posolíme a zalijeme trochou vody a vína. Uložíme do rozehřáté trouby, nejprve na chvilku lehce pokryjeme alobalem, pak bez alobalu pečeme rychle, doléváme víno nebo vodu tak, aby ryby neplavaly, jen aby bylo stále dostatek šťávy a rybky tím občas potřeme. Ryby jsou hotové, když snadno povytáhnete hřbetní ploutev, maso by mělo být Hned podáváme, každý si dosolí a opepří až podle chuti na talíři.